Houd stand en bijt!*
Na zijn legerdienst , heeft voormalig kandidaat reserveofficier Xavier C. op 25-jarige leeftijd zich actief geëngageerd binnen de reserve, meer bepaald als reserveofficier bij het Bataljon Ardense Jagers. Ondertussen is hij opgeklommen tot luitenant-kolonel in de reserve en staat hij bekend in zijn eenheid om zijn beschikbaarheid en gedrevenheid. “Ik ben perfect in het bataljon geïntegreerd” zegt hij. Hier zijn verhaal.
“Als kandidaat reserveofficier kreeg ik de smaak van het militaire leven te pakken”, vertelt Xavier C.. “Ik heb na mijn legerdienst een vrijwillige encadreringsprestatie van zeven maanden volbracht. Zo kon ik de functie van pelotonscommandant bij het 3 Bataljon Ardense Jagers verder uitoefenen en samen met mijn peloton op kamp en oefening vertrekken naar Schotland, Frankrijk en Duitsland.”
Je bent al 25 jaar reservemilitair. In die periode heb je ongetwijfeld heel wat ervaring opgedaan.
“Ik heb enorm veel interessante zaken meegemaakt die tot op vandaag zeer goed van pas komen in mijn professioneel en privéleven”, zegt Xavier. “Ook als voorzitter van de hockeyclub ‘Waterloo Ducks’(Belgisch kampioen in 2012 en 2013) kwam die militaire kennis me van pas. Zo leerde ik bij Defensie onder andere taken plannen, organiseren, beslissingen nemen en complexe situaties beheersen.”
Welke functies heb je zoal uitgeoefend?
“Ik ben begonnen als pelotonscommandant”, gaat hij verder. “Eens kapitein werd mij de functie van officier planning operaties toevertrouwd. Als hoofdofficier ben ik vandaag verantwoordelijk voor de cel ‘Soft Effects’. We coördineren de verantwoordelijkheden tussen civiel-militair coördinatie (CIMIC), psychological operations (PsyOps) en persrelaties. In die functie nam ik deel aan de NAVO-evaluatieoefening van onze eenheid in Bergen in 2013, en dit tot grote voldoening van mijn korpscommandant.”
Heb je naast je 'dagelijkse' functie van reserveofficier ook nog bijkomende taken?
“Reken maar”, antwoordt hij. “Door mijn militaire ervaring ben ik verantwoordelijk voor de vorming van onze nieuwe reservisten in de eenheid. Dit brengt een vlottere integratie op operationeel vlak met zich mee. Daarnaast ben ik ook communicatieraadgever voor mijn korpscommandant. Binnen dit domein heb ik een proefschrift geschreven voor de voortgezette vorming als kandidaat luitenant-kolonel in de reserve. De titel luidde: het gebruik van de sociale media voor de rekrutering bij Defensie. Dit werk wekte belangstelling bij de Assistent Chief of Staff Operaties en Trainingen (ACOS Ops & Trg). Aan hen heb ik met plezier een uiteenzetting gegeven. Op basis van dit werk, hebben we een facebook-pagina ontworpen voor de Koninklijke Verbroedering van de Ardense Jagers. Hiermee proberen we jongeren aan te trekken.”
Heb je in je burgerleven enige ervaring binnen het domein van de communicatie?
“Ja, heel zeker”, meent hij. “Ik ben al 25 jaar werk ik binnen de communicatie. Vandaag beheer ik een Belgische dochtermaatschappij van een Amerikaans communicatieagentschap in Brussel.”
Ben je degelijk geïntegreerd in je eenheid?
“Volkomen”, besluit Xavier. “Ik ben zeer goed aanvaard door het actief kader en geniet het volle vertrouwen van al het personeel van de eenheid bij het uitoefenen van de aan mij toevertrouwde taken. Door regelmatig contact te hebben met mijn eenheid, geloof ik dat ze mijn competenties weten te waarderen. Door mijn aanwezigheid en engagement en de behoefte aan gespecialiseerd personeel in de eenheid, is er een duidelijke win-win situatie voor beide partijen.”
* Wapenspreuk van de Ardense Jagers
Tekst: Jean-Claude Carlier - Beeldbehandeling: Michel Decourtit - 10/03/2015